Dlhé zimné dni ťa už nebavia, cvičiť už nevládzeš a na cestovanie nie je čas? Poteš sa cestovaním ” v šálke”. Vychutnaj si ten pravý anglický čaj s nami a s návodom priami z Británie. 🙂
Tak ako teda pripraviť ten pravý anglický čaj?
Existujú len dve veci, ktoré potrebujete vedieť o tom, ako urobiť dobrý čaj.
Ako prvé musíte uvariť vodu. Nie ju len zohriať, uvariť ju.
Po druhé, zalejte vriacou vodou čajové vrecko pripravené v hrnčeku. Nie naopak, naliať vodu a následne dať do vody čajové vrecúško. To je recept na pohromu. Kým voda nie je stále vriaca v momente, keď sa dostane do kontaktu s čajom, čaj sa nikdy poriadne nevylúhuje.
Uistite sa, že hrnček alebo čajník je dosť teplý alebo horúci pred tým, ako začnete. Ak je to nutné, vypláchnite ho horúcou vodou. A nechajte ho zakrytý, kým sa čaj vylúhuje. Mnoho Britov používa aj pletené kabátiky na hrnčeky, aby sa im udržali čo najteplejšie čo najdlhšie.
Nechajte čajové vrecko vo vode aspoň dve minúty. Viac, ak ho chcete mať silný. A preboha, určite to čajové vrecúško nenamáčajte vo vode. Len ho tam nechajte položené tak, ako ste ho tam dali na začiatku a počkajte, kým nápoj nie je hotový.
Sypaný čaj alebo vrecúškový?
Sypaný čaj bude vždy chutiť lepšie. Ale nie až natoľko lepšie ako vrecúškový. Dôležitejšie je, aký typ a kvalitu čaju si vyberiete.
V Británii je štandardom, že každý supermarket ponúka čierny čaj silnejší a robustnejší v chuti ako na Slovensku. Vrecúškové čaje, ktoré sa kvalitou približujú anglickým, sú zvyčajne označované ako English Breakfast (anglické raňajkové).
Ak pijete radšej sypané, je lepšie robiť čaj v čajníku ako priamo v hrnčeku. Pridajte jednu čajovú lyžičku čaju na osobu, plus jednu navyše „pre čajník“. Keď je čaj hotový, nalejte ho do hrnčeka cez sitko. Ešte jedna dôležitá vec – ak nemáte doma čajník, môžete použiť aj kanvičku na kávu. Určite však nepoužívajte takú, v ktorej ste už predtým robili kávu. Tieto dve rôzne chute by sa zmiešali, čo by nebolo najlepšie.
S cukrom, medom alebo mliekom?
Väčšina Britov pije čaj s trochou mlieka. Nikdy nie so smotanou alebo plnotučným mliekom. Nízkotučné mlieko je oveľa lepším výberom. Samozrejme, aj samotný čierny čaj je veľmi dobrý.
Cukor do anglického čaju si nedáva mnoho ľudí. Ak áno, potom lepšie chutí biely cukor. Znie to zvláštne, no trstinový cukor chutí dobre v káve, ale nie v čaji.
Čo sa týka medu, ak by ste si ho dali do čaju v Británii, veľmi pravdepodobne by vás vysmiali. 🙂